Ahad, 14 Ogos 2011

Kalau Petronas Bayar Zakat

Tadi saya mendengar tazkirah ramadhan. Pentazkirah itu yang merupakan seorang bekas pelajar Prof. Mahmood Zuhdi memberitahu yang Prof. Mahmood Zuhdi ada membuat kajian bahawa sekiranya Petronas membayar zakat, wang zakat itu dapat menampung pendidikan semua penduduk Malaysia daripada pra-sekolah hingga ke peringkat PhD. Tapi saya tidak pasti yang dimaksudkan itu adalah zakat perniagaan atau zakat hasil bumi. Saya suspect dua-dua sekali.

Yelah. Tahun ni saja Petronas untung RM 63bilion. Kalau kita amik 2.5% daripada untung tu pun dah dapat lebih RM 1.5 bilion. RM 1.5 bilion tu kalau tukar jadi duit kertas 50-50 rasanya boleh sumbat satu Stadium Shah Alam. Memang tak dinafikan Petronas banyak buat kerja amal, membangunkan modal insan dan bagi sumbangan derma, tapi kalau nak dikira macam tu, Petronas baru seri ngan company-company bukan Islam seperti Microsoft, Apple, Shell, dan Exxonmobil. Mereka pun banyak buat "kerja amal" tapi tak bayar zakat.

Bayangkan semua company bapak-bapak ni bayar zakat, mungkin tak ada lagi anak-anak kecil di Afrika mati kebuluran, mungkin kadar jenayah akan berkurang, mungkin jurang kemiskinan tidak seluas hari ini. Inilah adilnya dan indahnya syariat Islam. Ianya bukan sekadar undang-undang yang perlu dipatuhi tetapi satu "Guideline" oleh Allah SWT yang mana Dia sendiri yang menciptakan rezeki dan harta benda yang kita miliki sekarang, maka selayaknya Dialah yang menentukan bagaimana cara menguruskannya untuk kebaikan seluruh umat.

Saya pernah menonton satu rancangan apajadah namanya di Astro yang dipengacarakan oleh Anita Sarawak yang menemuramah seorang Datin yang dirumahnya ada lebih beratus pasang kasut, beratus bijik beg tangan, dan lain-lain hiasan rumah yang kalau dikira nilainya mencecah jutaan ringgit. Terdetik di hati saya apakah mak datin ini tidak pernah rasa bersalah memiliki ratusan aksesori yang dia sendiri sebenarnya tak mati pun kalau tak pakai (tapi tak tau la kalau dia ada penyakit sawan kalau sebulan tak shopping handbag/kasut) sedangkan masih ada manusia yang memerlukan hanya sesuap nasi atau secawan air sekadar untuk meneruskan kehidupan.

Tak perlu kita tinjau satu dunia, cukup sekadar ke Somalia, betapa kita tahu selesanya hidup kita.


Bukanlah saya hadap sangat duit Petronas, cuma saya harap sebuah syarikat GLC yang mana kerajaannya sebuah kerajaan negara Islam melaksanakan kewajipan sebagai pentadbir dan menunaikan hak-hak rakyat yang mempunyai hak ke atas hasil bumi negara dan bukannya wang berkepuk itu disalurkan untuk kroni-kroni dan berputar di kalangan kroni-kroni sehingga kroni-kroni saja yang kenyang. Kalau nak kenyang di dunia saja silakanlah, di akhirat belum tentu.

4 ulasan:

Dayana berkata...

yeke petronas tak bayar zakat? tak pernah aku tau. macam mana tau?

kudozu berkata...

Like this.

buchanan berkata...

rasanya ada kenyataan menteri yang confirmkan petronas tak bayar zakat. petronas cuma bayar cukai

sarah zulk berkata...

cantik dah syariat islam..