Sabtu, 25 Jun 2011

Melayu dan Bosnia

Sarajevo Old Town

"Dayton Accord has actually done more damage to us than the war".

Itulah yang dibagitau kepada aku oleh seorang pelajar madrasah di tengah-tengah kota Sarajevo yang namanya sekarang aku dah lupa. Aku pun tak pasti apa yang dia dimaksudkan tapi sepaham aku, walaupun perjanjian tu telah menamatkan perang selama lebih 3 tahun di republik itu, tapi ia telah menyebabkan republik itu terbahagi kepada dua bahagian iaitu satu republik yang ditadbir oleh Bosnian dan satu bahagian lagi ditadbir oleh Serbian.

Tapi apa yang pasti dan aku sangat pasti adalah perjanjian ni akan menyebabkan wilayah tu sentiasa dalam keadaan yang 'volatile' dengan tiga kaum utama kat sana iaitu Bosniak (Muslim), Serb (Kristian Orthodox) dan Croat (Kristian Katholik) terus dipisahkan oleh sistem pentadbiran berdasarkan Dayton Accord. Setiap bangsa mempunyai wilayah masing-masing dan Presiden masing-masing. Apapun sebenarnya sistem politik Bosnia ni sangat kompleks, aku dah baca banyak kali pun tak paham.

Kata-kata budak tu kadang-kadang membuat aku berfikir, mungkinkah perjanjian kemerdekaan Tanah Melayu juga telah "done more damage to Malay in Tanah Melayu" seperti yang terjadi kepada bangsa Bosniak di Bosnia Herzegovina?

Tiada ulasan: