Sabtu, 29 Ogos 2009

Mensyukuri Ramadhan


Salam

Saya sudah 5 hari berada di Malaysia. Seronok rasanya dapat "berramadhan" di Malaysia kerana ada suasana Ramadhan walaupun tidak secara total. Tapi pastilah lebih baik daripada berpuasa di negara orang kapiaqq. Makanan di sini pun lebih lazat. Tak perlulah saya berbuka puasa memakan makanan yang sama untuk dua hari seperti di German kerana tiada bahan untuk memasak(alasan tipikal apabila malas). Selain itu kurang jugalah dugaan untuk mata ini memandangkan sekarang musim buah(buah dada) atau lebih tepat lagi musim panas. Lu orang seksi gua yang seksa.

Bercerita pasal makanan, pernah saya di pagi raya di German hanya memakan lebihan makanan berbuka hari sebelumnya, itu pun sedekah lebihan makanan daripada Organiser majlis berbuka puasa di Uni. Syahdu sungguh pagi itu. Tapi itu pun sudah cukup baik. Saya teringat di Afrika ada saja manusia yang hanya makan pai tanah atau pucuk daun kerana kemiskinan. Di Malaysia sendiri ada yang terpaksa makan siput babi kerana terlalu miskin. Maka saya yang dapat menjamah nasi sepinggan dua siap tambah daging burger sekeping dua haruslah bersyukur.


Saya tak tipu. Di Haiti ada orang buat pai pakai tanah campur garam dan sedikit sayur.

Cakap pasal sepinggan nasi pula pernah saya dalam satu majlis makan-makan apabila ada orang mengkomplen rambut di dalam makanan terfikir satu peribahasa: Marahkan rambut sehelai di dalam nasi, nasi dan tukang masak sekali lu bakar atau Sehelai rambut di seberang lu nampak, beribu butir nasi depan mata lu tak nampak. Maksudnya janganlah kita komplen lebih-lebih kalau ada sehelai rambut dalam makanan kita kalau rezeki nasi untuk kita tu kita tak reti nak bersyukur pun. Betul tak? Ini tidak kalau jumpa rambut sehelai dalam makanan komplen berbakul walhal nasi dah dua pinggan telan baca bismillah pun tidak, apatah lagi nak bersyukur. Tukang masak pun bukannya sengaja mahu meletakkan bulu dalam makanan, jadi janganlah dimaki mereka. Memang mereka keturunan berbulu lebat, apa boleh buat. Kita perlulah bertoleransi sesama manusia, barulah tercapai matlamat One Malaysia Pak Jib kita. Salam 1Malaysia.

Tapi kita hanyalah manusia, dan Allah cakap kebanyakan manusia itu tidak bersyukur. Dan pastinya saya pun tergolong dalam kebanyakan manusia. Dulu-dulu saya berfikir, kalau buat amalan baik ganjarannya berlipat kali ganda dan kalau buat jahat hanya dikira satu (tidak dilipatganda), ini maknanya banyaklah amalan baik saya kerana lipatganda itu bukanlah sikit tetapi boleh jadi hingga 700 kali ganda. Saya fikir pula kalau saya membandingkan amalan kebaikan dan amalan kejahatan saya senanglah untuk masuk syurga kerana amalan kebaikan banyak dilipatganda. Itulah dia antara sindrom "perasan boleh masuk syurga" yang saya alami dahulu. Tapi setelah saya kenal agama barulah saya faham tidak semudah itu untuk masuk syurga kerana apabila saya membandingkan pula nikmat Allah kepada saya dengan amalan kebaikan saya pasti amalan kebaikan saya jauh lebih sedikit daripada nikmat yang saya peroleh. Daripada nikmat masa lapang, tubuh badan sihat, harta-benda, akal sempurna dan banyak lagi yang saya peroleh berapa banyak yang saya manfaatkan untuk melakukan kebaikan dan berapa banyak pula saya gunakan untuk amalan dosa atau amalan yang sia-sia. Kalau ditimbang pastilah jauh lebih berat nikmat Allah pada saya. Ia seperti membayangkan satu jongkang-jongket yang di satu hujung diletakkan amalan kebaikan dan hujung yang lain diletakkan amalan kejahatan kemudian di fulkumnya(di tengah-tengah) diletakkan nikmat Allah yang mana jika nikmat itu digunakan untuk kebaikan maka ia akan memberatkan timbangan amalan kebaikan kita dan jika ia disia-siakan atau digunakan ke arah kejahatan maka ia memberatkan amalan kejahatan dan dapatlah kita bayangkan berapa banyak nikmat yang kita sia-siakan dan nikmat yang kita lorongkan ke arah kejahatan secara sedar atau tidak sedar. Itulah akibat tidak bersyukur dengan nikmat. Oleh itu, tak bolehlah kita perasan boleh masuk syurga hanya dengan mengharapkan amalan kebaikan yang dilipatgandakan. Sudahlah dosa pun banyak, tak bersyukur pula tu. Podah cit.

Tapi Allah itu sangat menyayangi hambanya. Dia telah mendatangkan bulan Ramadhan yang penuh dengan nikmat. Syaitan diikat, pintu syurga dibuka seluas-luasnya, pintu neraka ditutup, amalan juga dilipatganda, dan ramai yang lepas dari azab neraka pada bulan Ramadhan. Itulah nikmat Ramadhan. Berbaloi-baloi kata Amy Search. Jadi bersyukurlah dengan menambahkan amal kebaikan dan paling penting ketahuilah Ramadhan bukan seperti bulan-bulan yang lain. Bukan sekadar puasa menahan lapaqq. Rebutlah tawaran keampunan dan kebajikan bulan ini kerana mungkin tahun depan tak sempat. Jangan hanya merebut tawaran di shopping complex atau bazar ramadhan. Saya dengar pusat karaoke juga ada buat tawaran. Tiada respek terhadap Ramadhan nampaknya di situ.

Oklah. Ramadhan ada 20 hari lagi. Cepat-cepat.

Chow sin chi. Salamalaykum

Tiada ulasan: